hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* szerk.

"KEGYELMI ÉVAD"

Évadzáró sajtótájékoztató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

[2008. Jun. 26.]

Az Európai Színházi Unió 17. Fesztiválja

Három jelentős UNITER-díj, Európai Színházi Unió-tagság, világklasszisok a deszkán, külföldi meghívások. Szeptemberre a stúdió épületét is befejezik.

Tompa Gábor igazgató kegyelmi évadnak minősítette a kolozsvári Állami Magyar Színház 2007/2008-as évadát. A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az öt bemutató között két színházi remekmű született (többszörösen díjazott Ványa bácsi és a Gianni Schicchi), de a további előadások is izgalmas, újszerű megközelítései ismert vagy kevésbé ismert daraboknak. A színház fontos szakmai kitüntetésekben és díjakban részesült, sikeresen szervezte meg az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált és – talán ez a legfontosabb siker – felvételt nyert az Európai Színházak Uniójába.

A színház ötödik alkalommal nyerte el a legrangosabb hazai színházi elismerést, a Román Színházi Szövetség (UNITER) által odaítélt Legjobb Előadás Díjat a Ványa bácsi című produkcióért. Andrei Şerban ezért előadásáért az év legjobb rendezője, a címszerepet alakító Hatházi András pedig az év legjobb színészének járó díjat érdemelte ki. A Gianni Schicchit Tompa szerint két ok miatt nem jelölték: egyrészt az előválogató zsűri operaelőadásnak tekintette, másrészt túlzásnak ítélhették, hogy egy színház két előadását jelöljék.

Ványa bácsi - Kolozsvár, 2007
Jelenet a #i#Ványa bácsi#/i#ból

A Ványa bácsi rendezéséért Andrei Serban a Román Kulturális Rádió díját is kiérdemelte. Díjazták továbbá Yaron Abulafia fénytervét a Peer Gynt előadáshoz, Csíky Andrást és Bogdán Zsoltot pedig a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztjével tüntették ki.

A két reprezentatív előadás technikai okok miatt nem vehetett részt a most zajló Kisvárdai Határon Túli Színházak Fesztiválján. A Brassóban szervezett Interetnikai Színházi Fesztiválra a Hosszú péntek kapott meghívást, de bemutatására nem volt megfelelő játéktér. A színház igazgatója megemlítette azt is, hogy érzésük szerint nevetségesen esetleges a Pécsi Országos Színházi Találkozóra (POSZT) való válogatás, és idén sem a Ványa bácsi, sem a Silviu Purcarete rendezésében bemutatott Puccini-opera nem vett részt a fesztiválon, míg sokkal kevésbé profi előadások meghívást kaptak. Ha a POSZT az év legjobbjainak seregszemléje kíván lenni, akkor ez az értékek feje tetejére állítása. Ezért a színház vezetősége úgy döntött, hogy magyarországi, verseny jellegű fesztiválokon ezután nem vesznek részt, viszont olyan rendezvényeken, amelyek nem járnak díjakkal, vagy egy-egy színház meghívására szívesen vendégszerepelnek. Idén például a Gianni Schicchi nagy sikerrel szerepelt a Budapest Tavaszi Fesztiválon, a Ványa bácsi pedig meghívást kapott a Nemzeti Színházba.

Hosszú péntek - Kolozsvár, 2006
#i#Hosszú péntek#/i#

A vendégjátékok sorában szó esett a Hosszú péntek torinói szerepléséről az Európai Színházi Unió Fesztiválján és az Országos Színházi Fesztiválon, ahol az Énekek énekét is bemutatták. Június 26. és 28. között pedig a Nápolyi Színházi Fesztivál keretében bemutatják a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a szebeni Radu Stanca Színház és a lyon-i Silviu Purcărete Társulat közös produkcióját, a Pantagruel sógornője című előadást. A kolozsvári társulat jövő évadban meghívást kapott az Ex Ponto Fesztiválra, Ljubljanába, az Avignoni Színházi Fesztiválra, a Budapesti Tavaszi fesztiválra, Velencébe a karnevál idejére, Brüsszelbe és Portóba.

Gianni Schicchi - Kolozsvár, 2007
#i#Gianni Schicchi#/i#

A sajtótájékoztató alkalmával az igazgató a következő évadtervet is ismertette. Szeptember végére minden bizonnyal befejeződik a tizenegy éve tartó stúdióépítés. Az új játszóhelyen kortárs szerzők és fiatal alkotók műveit mutatják majd be: Gianina Cărbunariu egy saját darabot vagy Lars Norén Háború című művét rendezi, sor kerül Visky András Alkoholisták című darabjának bemutatójára Tompa Gábor rendezésében, Keresztes Attila pedig Sarah Ruhl Tiszta ház című művét viszi színre. Gyerekelőadást is terveznek: Kozma Mária Csillala mesterét. Nagyszínpadon klasszikus darabokat mutatnak majd be: Csehov Három nővérét, Shakespeare III. Richárdját (a Gyulai Várszínház Shakespeare-fesztiválján már sor kerül az előbemutatóra), Michael Frayn Ugyanazt hátulról című vígjátékát Bokor Péter rendezésében és elképzelhető, hogy Büchner Danton halála című drámája is nagyszínpadon kerül színre Mihai Măniuţiu rendezésében.

A soron következő évad legnagyobb horderejű eseménye az Európai Színházi Unió XVII. Fesztiválja, amelyet a másik romániai tagszínházzal, a bukaresti Bulandra Színházzal közösen szerveznek, de külön költségvetéssel (a Kolozsváron bemutatott előadásokat a sétatéri színház, a fővárosban bemutatott produkciókat pedig a Bulandra menedzseli). A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy bár ezek a rendezvények általánban az unió színházai illetve egyéni tagjai által létrehozott előadások seregszemléje, mindig vannak kivételek is. Kolozsvárra például meghívják Matthias Langhoff párizsi Heiner Müller-rendezését, a Kvartettet. Sajnálatos módon a fesztivál megszervezéséhez szükséges pénzkeret nem áll még a színház rendelkezésére, ezért a program sem végleges: nem tudni, meddig ér a takaró, és sikerül-e meghívni olyan drága előadásokat is, mint a Così fan tutte, amely Giorgio Strehler egyetlen még mindig műsoron lévő előadása (a Piccolo Teatro a Scala zenekarával közösen hozta létre a produkciót, ezért rendkívül költséges).

Peer Gynt - Kolozsvár, 2008
#i#Peer Gynt#/i#

Az évadvégi összegezéshez és a következő idény ismertetéséhez szorosan nem kapcsolódik, de mégis témáját képezte a sajtótájékoztatónak egy nemrég kialakult botrány. Miután a Kolozsvári Állami Magyar Színház felvételt nyert az Európai Színházak Uniójába, a Kossuth Rádióban elhangzott, hogy jelen pillanatban a kolozsvári az egyetlen magyar nyelvű társulat az Unióban. A zalaegerszegi a Hevesi Sándor Színház ezt követően egy felháborodott hangvételű levelet jutatott el a sajtónak, színházuk uniós tagságát, valamint az ezzel járó évi 200 ezer eurós támogatást bizonyítandó. Tompa Gábor értesülései szerint a francia nyelvű levél az unió fejléces papírján írodott, hibásan, és nem volt ellátva aláírással. A Hevesi Sándor Színház kérte felvételét, de azt a nemzetközi szervezet előzőleg elutasította. A magánokirat-hamisításnak száímtó ügy nagy port kavart a magyarországi médiában.

Fotók: archív


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License