hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* szerk.

A GYILKOS DRAMATURG

Kolozsvári III. Richárd Gyulán

[2008. Jul. 8.]

Visky András: „Több szereplőt öltünk meg, mint III. Richárd maga." Fotóriport egy médiaháborúról.

A IV. Shakespeare Fesztivál keretében július 5-én este mutatták be a Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Állami Magyar színház közös produkcióját, a III. Richárdot.

III. Richárd - Gyula-Kolozsvár, 2008

A színészek Vas István fordítását mondják, de maguk is dönthettek, hogy megtartják vagy elvetik az egyes mondatokat. A húzások, átírások során az eredeti mű 60%-át tartották meg, a történet így másféle súlyozást tett lehetővé.

III. Richárd - Gyula-Kolozsvár, 2008

A gyulai sajtótájékoztatón kiderült, hogy Tompa Gábor rendező hosszú évek óta készült erre a bemutatóra, de várt, mert a túl direkt politikai áthallásokat el akarta kerülni. Most a helyzet is megérett és a kolozsvári társulat is felkészült, egységes, jó formában van, sok a fiatal, és a főszerep is kiosztható. Köztudott, hogy ezt a darabot is – hasonlóan a Hamlethez, Lear-hez – csak akkor érdemes játszani, ha a Richárd szerepére alkalmas színész adott.

III. Richárd - Gyula-Kolozsvár, 2008

Visky András dramaturg ennél a korai Shakespeare darabnál komoly rövidítésre kényszerült, mert a sok-szereplős műben kevés az igazán egyéni, karakteres figura. „Több szereplőt öltünk meg, mint III. Richárd maga.” Jóllehet nem volt cél az aktualizálás, a mai viszonyokra a történet annyiban rímel, hogy III. Richárd és követői is a hatalomszerzés sportját űzik, és nincsenek tekintettel az emberi értékekre.

III. Richárd - Gyula-Kolozsvár, 2008

Az alkotók addig a merész következtetésig jutottak, hogy Richárdot rokonszenvessé teszi abbéli törekvése, hogy megtudja: ha azonosul a halállal, legyőzi.

A színpadon nincs harcmező, sem csatajelenet. Helyette médiaháborút viselnek, mert a manipulációt, a morális visszafejlődést helyezték a rendezés középpontjába. Eközben minden mondat Shakespeare-től való.

III. Richárd - Gyula-Kolozsvár, 2008

Bogdán Zsolt számára a III. Richárd a gonoszság anatómiája, a szerep megformálása a kegyelem átélése.

III. Richárd - Gyula-Kolozsvár, 2008


A Kolozsvári Állami Magyar Színház az Európai Színházak Uniójának legújabb tagjaként a novemberi uniós fesztivál rendezője Kolozsvárott. Akkor játsszák majd ismét a III. Richárdot, ezért a gyulai bemutatót Tompa Gábor „munkaváltozatnak” tekinti.

III. Richárd - Gyula-Kolozsvár, 2008

A Gyulán zajló Shakespeare Fesztiválon ma délután a londoni Globe Színház mutatja be a Romeó és Júlia szabadtéri változatát, este még látható a III. Richárd. A Macbeth csütörtökön 8-tól kerül színre, a világhírű Meno Fortas együttes előadásában, Eimuntas Nekrosius rendezésében. További érdekesség a programból: egy Hamlet bábelőadás gyerekeknek, egy Csajkovszkij zenére komponált Hamlet balett és a Téli rege nó-színházi verziója, Japánból, ami egyben a fesztivál záró előadása szombaton.

(Köszönet Fodor Krisztinek és a Gyulai Várszínháznak a szövegért és a képekért)


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License