hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Bács Ildikó

Örökös színész

fesztivál-mozaik / huntheater.ro, 6. szám, 2007-12-06

Interferenciák - Nemzetközi Színházi Fesztivál

A nézőtér lassan megtelik. Az általános zsibongás csillapodni kezd, amikor színpadra lép Tompa Gábor, a színház igazgatója. Háromnyelvű köszöntője után románul, magyarul és angolul tudatja a közönséggel, hogy ma este hivatalosan is kezdetét veszi a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve. Felkérésére Vladimir Simon, a Centrul de Consultanţă pentu Programe Culturale Europene igazgatója megnyitja a 2008-as éven átívelő programot, és elmondja, hogy a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve politikai kezdeményezés; célja olyan projektek működtetése, melyek a különböző kultúrájú közösségek egymás közti kommunikációját segítik elő. Ennek az évnek az a szerepe, hogy az emberek figyelmét a békétlenkedés ellenében a párbeszédre összpontosítsa. Minden európai állam népszerűsíti az interkulturalitás előnyeit, hazánkban az ezt koordináló a programot PAZA-nak nevezik.
Elérkezünk az est fénypontjához. Tompa Gábor ismét átveszi a szót, és tájékoztatja a nézőket, hogy a színház másfél évtizede újraélesztette azt a hagyományt, hogy fontosabb színházi rendezvények alkalmával örökös tagot avat. Az örökös tagságot a Művészeti Tanács azoknak a művészeknek ítéli oda, akik által gazdagabbá vált színházunk története, illetve akik hűek maradtak a színház szelleméhez, ahogy Harag György megfogalmazta, „az állandó megújuláshoz”. Kötő József színháztörténész feloldotta a talányt, és megnevezte a kitüntetettet, hogy szavai egyenesen hozzá szólhassanak. A vergődés művésze című laudáció állítása szerint Stief Magda nemcsak profizmusával, de színrelépéseinek groteszk bájával is magára vonta a figyelmet. Kötő beszélt a művésznő színházi tevékenységéről, kimagasló alakításairól, és hozzáfűzte, hogy „az igazi művész mindig perel a világgal, ám hite elpusztíthatatlan”. A laudációt rövid bejátszás követte a Vlad Mugur rendezte kolozsvári Cseresznyéskertből, a Székekből és az Így van ha így tetszik-ből, amelyekben Stief Magda fontos szerepet játszott.
A legújabb örökös tag megköszönte a díjat, és felolvasott egy rövid Bertolt Brecht-verset (Morgens und abends zu lesen).

Stief Magdával a színház előcsarnokában találkoztam. Kedvesen fogadott, mint egy régen látott ismerőst.
B. I.: Miután elvégezte Marosvásárhelyen a Színművészeti Főiskolát, Kolozsvárra szerződött. Mit jelentett ez az Ön számára?
S. M.: Negyedév végén a színházigazgatók eljöttek a vizsgaelőadásunkra. Nem tudom, hogy működik most, de annak idején mindenkinek biztosítottak egy munkahelyet. Engem Senkálszki Endre választott ki. Óriási öröm volt számomra, ez nagy kitüntetésnek számított.
B. I.: Mennyire határozta meg ez az első állomás a további pályafutását?
S.M.: Rendkívül, hiszen szép szerepeket játsztam itt, dolgoztam az operában is. A legfontosabb esemény Vlad Mugur, a későbbi férjem megismerése volt, ez a találkozás döntően hatott színészi tevékenységemre. Mintha új életet kezdtem volna.
B. I.: Melyek voltak élete meghatározó állomásai?
S. M.: Először is Kolozsvár, magyar és román színházával, majd kimentünk a férjemmel Németországba, és ott különböző városokban elkezdődött a színházi tevékenységünk. Szerencsére rengeteget utaztam, sok színháznál játsztam, és ez sokat segített a munkámban.
B. I.: A díj átvételekor megemlítette, hogy szívesen játszana még Kolozsváron. Hol érezné még jól magát?
S. M.: Azt mondta a férjem, hogy mindig oda menjek, ahová hívnak. Természetesen legszívesebben haza jönnék.
B. I.: Mit jelentett a művésznő számára ez a kitüntetés?
S. M.: Nem szeretnék banálisan fogalmazni, de hát ez óriási dolog, hatalmas megtiszteltetés egy színésznőnek.
B. I.: A művésznő szerint ki érdemelné a következő örökös taggá avatást?
S. M.: Öszintén megmondom, én még nem ismerem az itteni fiatalokat, mert nem itt élek, nem is tudom, hogy kit avattak eddig örökös taggá. De ha visszatérnék, akkor válaszolhatnék erre.


Bács Ildikó kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License