hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Bíró Blanka

REFLEX – kortárs színházi tükör

Krónika, 2009-01-09

REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálé

A közép-európai kortárs színjátszás helyzetét tükrözi, két évad legkiemelkedőbb előadásait mutatja be a Sepsiszentgyörgyön szervezett REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálé. A Tamási Áron Színház fennállásának 60 éves évfordulójára megrendezett fesztivál várhatóan a térség legfontosabb színházi eseménye lesz.
A március 17–29. között tartandó biennálén olyan román, magyar, német, lengyel és cseh produkciók mutatkoznak be, amelyek az elmúlt két évben saját színházi kultúrkörükben a legrangosabb szakmai díjakat nyerték el. A berlini Deutsches Theater lesz a rendezvény díszmeghívottja, amelynek társulata az Oreszteia című tragédiát mutatja be, akárcsak a krakkói Stary Teatr a világhírű Jan Klata rendezésében. A lengyel színház fenegyerekeként emlegetett rendező nevéhez fűződik a szintén Sepsiszentgyörgyre látogató wroclawi színház Transfer! című előadása is.

Három budapesti társulat érkezik Háromszékre: a fesztiválozó közönség a József Attila Színház Zsótér Sándor rendezte Az öreg hölgy látogatása című előadását, a Katona József Színház Zsámbéki Gábor által színre állított A karnevál utolsó éjszakája című produkcióját láthatja, a Sanyi és Aranka Színház képviseletében pedig Borlai Gergő és Ladányi Andrea lépnek színpadra. A lengyelországi Lublinból a Scena Plasztyczna, Prágából a Komédiaszínház, Bukarestből pedig az Odeon Színház vesz részt a biennálén. A vendéglátó Tamási Áron Színház az Yvonne, burgundi hercegnő című előadással mutatkozik be a fesztiválon.

A nagyobb színpadokra megálmodott előadásokat a sepsiszentgyörgyi viszonyokhoz kell alakítani, a berlini színház például másfél napot kért a szerelésre, hogy díszletüket a helyi színpadra adaptálják – mondta Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi színház rendező-igazgatója. A Reflex biennáléval párhuzamosan a Színikritikusok Nemzetközi Szövetsége szemináriumot szervez Sepsiszentgyörgyön. A szakmai értekezletet évente négy alkalommal, valamilyen fesztivál keretében a világ különböző pontjain szervezik meg. A színházi biennálét egyenként 200 ezer lejjel támogatja a Kovászna megyei és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, ehhez a szervező teátrumnak még legalább 300 ezer lejt kell hozzátennie. Ezt jegyeladásból, pályázatokból és támogatóktól próbálják előteremteni, valamint Mecénás-bérletet hoznak létre, amellyel a vállalkozókat keresik meg – árulta el a színházigazgató.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License