hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Kovács Zsolt

Reflex: a színház ünnepe

Új Magyar Szó, 2009-03-11

REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálé

Az elmúlt két évad legrangosabb szakmai díjait elnyert romániai, magyarországi, lengyelországi és csehországi színházi előadásai érkeznek Sepsiszentgyörgyre, a Reflex fesztiválra.

„Székelyföld legfontosabb kultúrális eseménye 2009-ben”, így hirdeti magát az öt ország legrangosabb színházainak díjazott előadásait bemutató Reflex nemzetközi színházi fesztivál, amely egyben a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház 60. évfordulóját is megünneplő rendezvény. Nem egészen egy hét van még a március 17-én, kedden induló fesztiválig.

A Reflex-fesztivál külföldi vendégei között szerepel a prágai társulat is A per című előadással.

A kéthetes rendezvényen a szervezők ígéretei szerint Közép- és Kelet-Európa legrangosabb színházi előadásait mutatják be Székelyföld legrégebbi színházában, hiszen az elmúlt két évad legrangosabb szakmai díjait elnyert romániai, magyarországi, lengyelországi és csehországi színházi előadások érkeznek Sepsiszentgyörgyre.

Ugyanekkor Romániában első alkalommal Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a világszerte elismerésnek örvendő, a világörökség részének nyilvánított berlini Deutsches Theater, amely Michael Thalheimer német kultrendező Oreszteia című darabjával érkezik Háromszékre. Ugyanezt a darabot viszi színre Jan Klata rendezésében a krakkói Stary Teatr is.

A fesztiválnak több magyarországi meghívottja is van. Jövő kedden a fesztivál első napján a budapesti Katona József színház indít: a Zsámbéki Gábor által rendezett Goldoni: A karnevál utolsó éjszakája című előadással. A Sanyi és Aranka Színház képviseletében Borlai Gergő és Ladányi Andrea lépnek színpadra, míg a budapesti József Attila Színház a Zsótér Sándor által rendezett Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt-darabot mutatja be.

A külföldi vendégek között van még a prágai Divadlo Komedie, amely Fr. Kafka: A per című regényének színpadi változatát mutatja be Dušan D. Parizek rendezésében, illetve a lublini Scena Plastyczna, amely The Furrow címmel mutatja be Leszek Madzik által rendezett előadását.

Természetesen hazai színház is fellép a fesztiválon, így a bukaresti Odeon színház Alexandru Dabija rendezésében Ionesco: Öt egyfelvonásos című darabját adja elő. A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşeanu színház Radu Afrim rendezésében L. S. Cerniauskaité: Lucia patinează előadását viszi színre, de fellép az M Stúdió mozgásszínház, illetve az ugyancsak sepsiszentgyörgyi Osonó színházműhely is.

A házigazda Tamási Áron Színház Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című darabját mutatja be Bocsárdi László rendezésében. A színház igazgató/rendezője kifejtette: a Reflex a kortárs színjátszás helyzetét mutatja majd be, és szeretnék, ha a térség legfontosabb művészeti eseményévé válna, és továbbra is biztosítaná a Tamási Áron Színház vezető szerepét. A fesztivállal egyidőben ugyancsak Sepsiszentgyörgyön szervezi szemináriumát a Színikritikusok Nemzetközi Szövetsége is.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License