hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Musca Szabolcs

"Úgy döntöttem, hogy gazember leszek"

Szín-Feszt mustra

Szabadság, 2008-11-29

Az Európai Színházi Unió 17. Fesztiválja

Több szempontból is kivételes estén vehettek részt azok, akik ellátogattak az Európai Színházi Unió 17. Fesztiváljának külső helyszínére, a Fesztivál Caféba (Shadow café). A kolozsvári magyar társulat aktuális évadának második bemutatója, a III. Richárd alkotóival találkozhatott a közönség. Kivételes eset, hiszen az eddigiekben csak a meghívott előadások létrehozóival került sor beszélgetésre, kivételes azért is, mert ez esetben a nézők, hallgatók irányították a beszélgetést kérdeseikkel, hozzászólásaikkal.


A Shakespeare előadás rendezője, Tompa Gábor mellett Visky András dramaturg, Bogdán Zsolt, a produkció címszereplője, Keresztes Sándor, Buckingham megformálója, illetve a Margitot alakító Péter Hilda is résztvett a csütörtök esti találkozón.

A „koktélos esten” ez alkalommal a produkció két szereplője, Bogdán Zsolt és Keresztes Sándor rendelt, az előadás hangulatára hasonlító koktélokat. Íme az összetevők: fél dl Unicum és két dl sör Bogdán Zsolt III. Richárd koktélja esetében, fél dl „nucet” (diólikőr), fél dl „caisata” (baracklikőr), egy dl sör és egy dl szilvapálinka Keresztes Sándor „visszatérés- koktélja” esetében.

A beszélgetés meglepően aktív közönségének kérdései leginkább Richárd jellemét boncolgatták, de elhangzott kérdés a Polgár (Senkálszky Endre) szerepét, valamint a gyulai bemutató milyenségét illetően is. Az előadás kulcsmondataként Tompa Gábor az „Úgy döntöttem, hogy gazember leszek” mondatot emelte ki, amelyben benne van Richárd tudatos döntése, hogy a bűnt választva, a halált birtokolva, halhatatlanságra törjön. Bogdán Zsolt kiemelte, hogy számára Richárd figuráját a szeretet-éhség és a lelki „üresség” hajtja a bűnök vállalásában.

A Senkálszky Endre által játszott Polgár jellemét firtatva, Visky András elmondta, hogy olyan hajléktalan figurát szerettek volna létrehozni a darabbeli három polgár figurájának összevonása által, aki teljesen kívül van a hatalmi játszmákon, ő a kisember, az utca hangja az előadásban. A Gyulai Várszínházban bemutatott előadás térhasználatáról beszélve Tompa Gábor elmondta, hogy a sok kompromisszumos megoldás mellett sajátos előadás jött létre Gyulán, a várszínházi előadás után nehéz volt újra visszaállni a sétatéri színpad teréhez.

kapcsolódó írások
A GYILKOS DRAMATURG

Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License