hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Márton Imola

VÉRSZEGÉNY KISVÁRDA

Egy teatrológus-hallgató gondolatai

[2007. Jul. 9.]

Még egyszer a Határon Túli Színházak Fesztiváljáról, és arról, ami a hivatalos tudósításokból kimaradt.

Az évek során Kisvárda fogalommá vált, legalábbis színházi berkekben. Minden évben, már tizenkilendszedszerre, ugyanott, ugyanolyan programokkal vár mindenkit tárt karokkal, avagy kapukkal a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja. Előadások ezerrel, szakmai beszélgetések, workshopok, koncertek és nem utolsó sorban tikkasztó hőség. Bizonyos dolgok változnak, egyesek azonban motívumként térnek vissza minden évben.

kisvarda 2007
Szili Katalin a fesztivál megnyitóján (c) fotó: Balázs Attila/ Kelet-Magyarország

Előző évekhez képest az idén a vártnál jóval több rossz előadást láthattunk. Pontosítok: egy-két minőséginek tekinthető előadáson kívül kudarcba fulladó kísérletek követték egymást. Így már a legapróbb értékelhető megoldásnak, ötletnek is fülig érő szájjal, mosolygó elégedettséggel örültünk. Egy előadás azonban, A nyugati világ bajnoka megváltotta a fesztivált. Nem csak a többi előadás általánosan gyenge színvonalához viszonyítva jelentett felüdülést a sepsiszentgyörgyiek jelenléte. Egy következetes, újszerű rendezői koncepció és egy összeforrott társulat mindvégig őszinte játéka szülte meg azt, amit valóban színháznak nevezhetünk.

Kicsit fura, hogy egy tíznapos fesztiválon egyszer láthatunk valódi művészi értékekkel rendelkező alkotást. Ez azonban csak részben a rendezvény hibája. Néhány olyan előadás, amely nehezebbé tette volna a szakmai zsűri dolgát, és növelte volna a színvonalat, technikai problémák miatt nem lehetett jelen. Ez a helyzet sokak ígérete szerint a következő években megoldódik. Arra viszont nincs mentség, hogy az idei általánosan gyenge évad volt a határon túli magyar színházak életében.


kisvarda 2007
Életkép a Művészetek Háza előtt, árnyékkal és ásványvízzel (fotó: Dimény Levente)

A rosszul sikerült előadásokból, a kudarcból azonban okulni lehet és kell. Jó lehetőség lett volna az okok és okozatok felismerésére és megértésére az előadások másnapján sorra kerülő szakmai beszélgetés. De, amint mondtuk már, vannak dolgok, amelyek nem változnak. Előző évekhez hasonlóan most sem érdekelt túlzottan sok alkotót a szakmai vita. Pedig érdekes módon ebben az évben a szervezők nem kritikusokat, hanem rendezőket kértek fel a vitaindítás feladatára és a beszélgetések moderálására. Máté Gábor és Ascher Tamás jelenléte üdítően hatott, hiszen teljesen más szempontból közelít meg egy elődást egy rendező, mint egy kritikus. A „szakma” azonban, úgy tűnik, nem volt kíváncsi. Sokan inkább a művház melletti sörsátrat vagy a strandot választották a műhelybeszélgetések helyett, holott igazán érdekes, az alkotók számára is tanulságos, gondolkodásra késztető mondatok is elhangzottak ezeken a délelőtti vitákon.

Ugyanez érvényes a Blaskó Borbála, Duró Győző és Sáry László által tartott workshopokra is, amelyek szintén új nézőpontokat, új tapasztalatokat nyújtottak az érdeklődők számára. A napsütés, a fáradtság és ki tudja még mi miatt ezeken a műhelymunkákon is kevesen vettek részt, noha ilyen lehetőség is ritkán adódik.

A programok iránti alacsony érdeklődés és az általában teltházas, azonban többnyire vánszorgó, vérszegény előadások ellenére a fesztiválra és résztvevőire általánosan jellemző volt a jó hangulat. Ez persze természetes is, hiszen ez az az évente egyszer adódó alkalom, amikor minden határontúli magyar színházban alkotó és azt bíráló ember találkozik, régiek és újak egyaránt. Mindenki színházról beszél. Nagyobbnál nagyobb eszmecserékre kerül sor, megoldások és új tervek születnek. Néha építő jellegű kritikák, néha pedig megalapozatlan agyszülemények hangzanak el. De mindezekre szükség van, ezekért jó Kisvárdán lenni. Persze még jobb lenne, ha színvonalas előadásokról vitázhatnánk, és ha végre érdektelenség helyett lelkesedéssel találkoznánk.


kisvarda 2007
Életkép üldőgélőkkel és állingálókkal (fotó: Dimény Levente)


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License