hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Köllő Katalin

Ruth, Jákobi és Lájdentál

Szabadság / Spektákulum, 2006-10-14

Bizonyára sokatmondó Hanoch Levin izraeli költő, drámaíró, és rendező pályakezdése: szatirikusként indul az 1960-as években. Aztán drámaírásba kezd. Darabjaiból egy ideig kicseng a politika, de mivel éles szatíráját a közönség, finoman szólva, nem igazán kegyelte, ennek eléggé hangot is adva, Levin más témák után nézett. De megőrizte fanyar hangját, vígjátékai pedig leginkább a tragikomédia kategóriába sorolhatók.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Elie Malka rendezésében tűzte műsorára az izraeli szerző Jákobi és Lájdentál című darabját, amely magyar nyelvű ősbemutatónak számít. A szöveget héber eredetiből a színház felkérésére Borgula András fordította.

Látszólag Elie Malkanak nem volt sok dolga ennek a műnek a színpadra állításával, hiszen adott egy remek darab, egy jó zenei vezető (Incze G. Katalin), és három kitűnő színész. S szinte magától összeáll az előadás. Úgy tűnik, mintha menne minden, mint a karikacsapás. Nem is térünk magunkhoz jóformán, csak a végén, amikor rádöbbenünk: ezek a figurák ugyanott vannak, ahol a darab kezdetekor, maradt ugyanaz a magány és reménytelenség körülöttük, bennük. Ha pedig lefejtjük a maszkot, a rájuk aggatott színpadi formát, és mélyen magunkba nézünk, akár a mi történetünk is lehet. Vagy a mellettünk ülőé. Esetleg a szomszédunké. Mindeközben pedig jól szórakoztunk. S nem tudtuk, hogy sajátmagunkon.

Nagyon aprólékos, finom rendezői munka. Nem tolakszik előtérbe, nem harsány, hagyja a színészeket dolgozni, és meg is van az eredménye. Igazi műhelymunka, ahol egy biztos kezű rendező tudja, mikor és hogyan kell irányítani. Nem tudom, hogyan történt a szereposztás, kié az érdem, de mindhárom figura telitalálat. Nagyszerű karakterek születtek, csupa élvezet figyelni ezt a három színészt, hogyan építkezik, hogyan figyel a legkisebb árnyalatra is. És főként, hogyan figyelnek egymásra, hiszen nemcsak a darabbeli figuraként, hanem színészként is egymásra vannak utalva.

Panek Kati, Bogdán Zsolt, Bíró József. Talán nem is kell hozzáfűzni semmit.

Jákobi és Lájdentál

Kapcsolódó előadások


Köllő Katalin kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License