hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Hegyi Réka

Harsány játék dalokkal

Nyugtalanító komédia Kolozsváron

Erdélyi Riport, V. évfolyam 42. szám, 2006-10-20

Meghökkentő térben játszódik a Kolozsvári Állami Magyar Színház idei második bemutatója. Michel Bernard merészen fordul a pop art hagyományaihoz, és élénksárga, piros, zöld, kék színekből komponálja meg a színpadképet. Jól olvasható szövegfoszlányok és számok: a Hanoch Levin-darab bemutatójának adatai. A harsány színekre éles világítás vetül, például már az első képben piros négyzet alakú keretet vág ki a díszletfalból, és mintegy ablakból kihajolva Jákobi Itamár (Bogdán Zsolt) mutatkozik be, majd bejelenti, hogy megszakítja barátságát Lájdentál Dáviddal (Bíró József).

A jelmezek már visszafogottabbak, de Jákobi sárga nadrágja és Lájdentál csíkos-kockás ruhakombinációja nem éppen hétköznapi. A később megjelenő végzet asszonya, Sáchás Ruth (Panek Kati) lila műselyem szerelése, erős sminkje és vörös parókája ismét a díszlet színeivel kerül mesterséges összhangba.

Levin ellentmondásos szerző, akárcsak a kolozsvári előadás képi világa: Az ohiói kurva budapesti bemutatója kapcsán Zsámboki András így fogalmaz az Élet és Irodalom műbírálatában: „jó rendező, ha jó az ízlése, nem próbálkozik Hanoch Levin-darabbal”. Elie Malka rendező viszont éppen az ízléstelenség felől közelíti meg a groteszk szerelmi háromszöget. Akármilyen harsány, álombeli színekben jelenik is meg Jákobi és Lájdentál története, a hétköznapokról van szó, melyekben „más”, szinte felfoghatatlan okok miatt barátságok mennek szét. A vágyak megszűnnek, ha már elérhető távolságra vannak, a tolakodó őszinteség szinte rosszabb, mint a képmutatás stb. Mindegyik tézis külön kifejtést érdemelne, de az előadás nem is próbálkozik ezzel: dalokkal sűrűn tűzdelt pajzán (helyenként obszcén) komédiázás zajlik, három remek színész előadásában.

A túlzásokat pedig egy-egy csendesebb, de groteszk pillanat ellenpontozza. A Woody Allenről mintázott Lájdentál Dávid szó szerint ismételhetné az amerikai rendező mondását: Szép dolog a szerelem egy férfi és egy nő között… feltéve, ha a megfelelő férfi és a megfelelő nő közé kerül az ember. Lájdentál is, a magánytól rettegve, bármit elkövet, hogy barátja és nője, majd felesége közelében maradjon: szalad utánuk, számtalanszor megalázkodik, sőt, ujját is elvágja, hogy legyen újabb látszat-ok a megkeresésükre, legvégül saját magát ajándékozza nekik nászajándékként. Jákobi minden idejét és energiáját az köti le, hogy szabaduljon egykori barátjától, ám amikor Ruth határozottabb fellépésének köszönhetően a házi robotnak használt „nászajándék” végül elkotródik, már nem tud mit kezdeni a családi otthon csöndjével, és elmenekül asszonyától. Ruth pedig, aki addig taktikázott és távol tartotta magától nagy segge és cicije után vágyakozó urát, belátja, hogy tévedett. Szívszorító, a túlzások miatt mégis nevetséges lendülettel veti magát Jákobi lába elé, és belekapaszkodva marasztalná.

Tragikus is lehetne, mégis hahotázva nevetünk a jeleneten. Az egész előadáson. Hazafelé menet pedig azt gondoljuk: mégis durva, mennyi negatív kritikát kapott ma este barátság és szerelem, férfi és nő. Nyugtalanító.

Jákobi és Lájdentál

Kapcsolódó előadások


Hegyi Réka kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License